Besøk oss

Sommertilbudet gjelder i skolens sommerferie, men vi tar i mot bestilte grupper året rundt, både privatpersoner, reiseliv og skoler. Velkommen! Vil du vite mer om anleggene våre? Klikk på kortene under.

Gruppeomvisning - forespørsel

Gruppeomvisning - forespørsel

STEN. Foto/Photo

Stenberg - HELT ORIGINALT

Stenberg - HELT ORIGINALT

På amtmannsgarden Stenberg finner du det originale 1814-miljøet som Eidsvollsbygningen har måttet gjenskape. Tunet, husene og parken står som på tidlig 1800-tall, og her bodde eidsvollsmannen Lauritz Weidemann, kona Ditlevine og deres barn etter dem. Mjøsmuseets omviser gir deg et innblikk i livene til høy og lav i et helt spesielt hjem.

Stenberg (Sillongenvegen 230, 2846 Bøverbru)

GJViK_GARD_musikkstuen.jpg. Foto/Photo

Gjøvik gård - BYHISTORIE

Gjøvik gård - BYHISTORIE

Hvorfor ble det en by på Gjøvik? Glassverksgrunnleggeren Caspar Kauffeldt, som bygget det store, hvitkalkede huset på Gjøvik gård i 1810, har noe av æren. I dag kan du komme på besøk i Mjøen-familiens originale og overdådige hjem fra slutten av 1800-tallet. Her formidles byens historie, om glass og industri, akevitt og poteter, ut i fra de markante menneskene som har levd på Gjøvik gård. Gjøvik gård ligger i den flotte parken, midt i sentrum, et steinkast fra hoteller og Skibladnerbrygge.

Gjøvik gård (Niels Ødegaardsgt. 3–7, 2815 Gjøvik)

DSC_8908.jpg. Foto/Photo

Eiktunet - PÅ GJØVIKS TAK

Eiktunet - PÅ GJØVIKS TAK

Eiktunet er som ei lita bygd fra 1800-tallet. Utsikta over Mjøsa er fantastisk, og friluftsmuseet er et av Gjøviks mest populære turmål. Her kan du gå på oppdagelsesferd mellom husmannsstuer, småtjern og setervoller. Bestiller du gruppeomvisning får bl.a. se blikkenslagerverksted, stuer, mølle og gamle kjøretøy. Prøv fiskelykken - det er karrus i dammene.

Eiktunet (Øverbyvegen 108, 2825 Gjøvik)

MJSAS_ARK_steinalder.jpg. Foto/Photo

Mjøsas Ark - VED MJØSAS BREDD

Mjøsas Ark - VED MJØSAS BREDD

Visste du at det seilte vikinger på Mjøsa? Eller at steinaldermennesker jaktet elg langs strendene? Mjøsa er Norges største drikkevannskilde - visste du at Mjøsa var så forurenset på 1970-tallet at det ikke gikk an å bade? Eller at spritsmuglinga på Mjøsa i forbudstida gikk Oslofjorden en høy gang? Mjøsas ark i Melkefabrikken på Kapp er en tidsreise gjennom 8000 år, der du finner ekte vikingsverd, ekte helleristninger og ekte miljøengasjement!

Mjøsas ark (Fabrikkvegen 88, 2849 Kapp)

Skiblander.jpg. Foto/Photo

Mjøssamlingene - MJØSAS SJØFARTSMUSEUM

Mjøssamlingene - MJØSAS SJØFARTSMUSEUM

Mjøsa har også kystkultur! Innsjøen var en viktig trafikkåre og knyttet sammen menneskene i Innlandet. Besøk Mjøsas sjøfartsmuseum på Minnesund og opplev den fargerike historien fortalt gjennom 200 år gamle sjøhus og veteranbåter som fortsatt brukes. Visste du at Skibladner ble bygget på slippen her i 1856? Fortsatt er dette det eneste stedet «Mjøsas hvite svane» kan komme på land når det trengs en overhaling.

Mjøssamlingene (Minnestranda 35, 2092 Minnesund)

GLASS_amtmannens_glass.jpg. Foto/Photo

Holmen Brænderi - GLASSUTSTILLING

Holmen Brænderi - GLASSUTSTILLING

Gjøvigs Glasværk 1807–1843. Velkommen til å studere fantastiske gamle glass fra første halvdel av 1800-tallet!

Gratis inngang på Holmen Brænderi (Vitensenteret Innlandet). Utstillinga står i inngangspartiet og følger Vitensenterets åpningstider.
https://vitensenteret.no/apningstider-og-billetter/

KAUF. Foto/Photo

Kauffeldtgården - GLASSVERKSTIDA (1807- 1843)

Kauffeldtgården - GLASSVERKSTIDA (1807- 1843)

Mjøsmuseets resepsjon på Gjøvik, fototavdelingen har kontor her. Klubblokaler for Gjøvik historielag og Gjøvik kunstforening. Skiftende utstillinger i galleriet. I bakgården er det en flott skulpturpark for barn av kunsteren Beate Juell. Åpent hele året ONS, TOR, FRE fra kl. 10 til 15.

GLASSVERKSTIDA (1807- 1843): Kauffeldtgården er det eneste huset som står igjen fra drifta av Gjøvik glassverk. Velkommen til den historiske Kauffeldtgården!

Kauffeldtgården (Kauffeldts Plass 2, 2815 Gjøvik)

Tingbygningen_pa_Hunn.JPG. Foto/Photo

Tingbygningen på Hunn - GJØVIKS VUGGE

Tingbygningen på Hunn - GJØVIKS VUGGE

Dette er det eneste huset som står igjen etter den gamle gården Hunn. Glassverket og senere deler byen Gjøvik ble bygget på jordene til gården. I eldre tid gikk tverrforbindelsen mellom Sverige og Bergen på Mjøsa ved Hunn. Hovedvegen mellom Christiania og Trondhjem gikk over tunet.

Mjøsmuseets tradisjonsmusikkarkiv holder til her og Gjøvik Spelmannslag leier bygningen til øvings- og kurslokale. Tingbygningen på Hunn kan gjerne leies til konserter eller andre arrangementer. Utleie administreres av Gjøvik Spelmannslag ved Svein Arne Mæhlum (tlf 92 24 04 86).

Tingbygningen Hunn (Hunnsvegen 29, 2819 Gjøvik)

hjemmefronthytta.jpg. Foto/Photo

Hjemmefronthytta - KRIGSHISTORIE

Hjemmefronthytta - KRIGSHISTORIE

Hjemmefronthytta ligger høyt og fritt på Torseterkampen, på Totenåsen, 856 meter over havet. Den ble oppført høsten 1944 av milorggruppa på Skreia. Med fullt belegg tok hytta 20 mann. Hytta fikk stor betydning for milorg-arbeidet i Gjøvik/Toten området frem til krigens slutt. Den opprinnelige hjemmefronthytta brant ned til grunnen i september 2009. En kopi ble bygget opp igjen i 2010–2012.

Nøkkel: Alle som ønsker kan låne nøkkel for å komme inn i hytta for dagsturbesøk. Nøkkelen ligger på Torsætra og Mjøsmuseets dokumentasjonssenter på Kapp Melkefabrikk.

Hjemmefronthytta på Totenåsen