Hopp til hovedinnhold

Krydderkonsert: Verdens eldste langleik 500 år!

Hasvoldseter-langeleiken er datert 1524 og er verdens eldste, kjente langeleik. Leiken er fortsatt spillbar, og denne kvelden får du høre lyden av et instrument som ga sine første toner på slutten av den nordiske middelalderen!

  • Stemmestolen av langeleiken etter Petter Hasvoldseter fra 1524. En avrundet del av et instrument, med stemmeskruer, i mørkt, eldet tre, mot hvit bakgrunn.
    1/1

Praktisk info

Vegarbeid i Prost Bloms gate. Beregn god tid.
Inngang inkludert kake og kaffe, kr 200,-

Tingbygningen Hunn (Hunnsvegen 29, 2819 Gjøvik)
10. mars 2024 kl. 18.00

Lenge trodde vi at langeleiken fikk sin utbredelse i Norge på 1600-tallet, og det vakte derfor stor oppsikt da Gjøvik spelmannslag i 1980 kunne vise fram en langeleik med året 1524 innskåret. Det var instrumentet til Petter Hasvoldseter (1928-2012), som bodde i Vibergsroa i Vardal - og som hadde leiken hengende på veggen oppstrenget og stemt. 

Ikke bare var instrumentet en sensasjon, det var en like stor overraskelse at Petter kunne spille – en utøver i ubrutt tradisjon. Siden den gang har det vært et aktivt langeleikmiljø på Gjøvik med både spille- og byggegruppe. Faktisk er flere hundre kopier av Hasvoldseterlangeleiken bygget de siste 40 åra, deriblant flere hele klassesett.

Velkommen til en kveld om og med lokal langeleiktradisjon!
Billetter kr 200,- inkl kaffe/te og krydderkake.

Kveldens Krydderkonsert er et samarbeid mellom Gjøvik Spelmannslag og Mjøsmuseet. 

Takk til Petter Hasvoldseters etterkommere for utlånet av langeleiken. For tida kan leiken sees i utstillingen Lydbølgen på Vitensenteret Innlandet. 

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1