Norsk akevittfestival 2022

Mjøsmuseet er stolt samarbeidspartner for Norsk Akevittfestival, og vi gleder oss til å fortelle festivalpublikummet historiene om spritsmugling, gårdsbrennerier, og ikke minst om det vakre glasset fra Gjøvigs glasværk, som spriten ble drukket fra.

Praktisk info

Se hele programmet og kjøp billetter fra hjemmesiden til Norsk akevittfestival.
Alle arrangementer er i samarbeid med Akevittruten AS.


Tid og sted
Gjøvik gård og Holmen Brænderi 30. september – 1. oktober 2022

Program og billetter:
  •  (Foto/Photo)
    1/1

Festivalopplevelser med Mjøsmuseet i 2022:

Akevittstien - stopp i Drengestua kafe og hovedbygningen på Gjøvik gård


Fredag 30. september fra kl 18:00 -  ca 22:00


Alle deltagere på årets akevittsti kommer i puljer innom Drengestua kafe, der Mjøsmuseets direktør Arne Julsrud Berg forteller om brenneri- og brenenvinshistorie, og der vertskapet på Drengestua, Are Langen og Joar Gilje, byr på en godbit attåt akevitten.
Smaksprøve inngår. 

Likeså kommer deltagerne på besøk på kjøkkenet i hovedbygningen på Gjøvik gård, der Mjøsmuseets formidlingsleder Evald Kvem forteller om de fuktige lag som huset har gjennomgått. Smaksprøve inngår. 

Billetter til de enkelte oppstartsklokkeslettene  selges via akevittfestivalens hjemmeside. Oppstart for alle gruppene er på PI-taket på Strand Hotell. 

Omvisning og akevittsmaking - Opland 150 år - med Morten Paulsen


Lørdag 1.okt kl 12:30-14:00

Bli med på en unik opplevelse med omvisning på historiske Gjøvik Gård fra 1810 med Mjøsmuseets Evald Kvem, etterfulgt av akevittsmaking i Festsalen i hovedbygningen.

Morten Paulsen er senior produktutvikler hos Anora og vil ta dere med på en historisk reise gjennom Opland-akevittens 150 år lange historie fra 1872 og til jubileumsåret 2022. Smaksprøver på ulike Opland-akevitter, samt en overraskelse.

Oppmøte utenfor hovedbygningen på Gjøvik gård. 

Pris: 450,- + avgift

Omvisning og akevittsmaking med Halvor Heuch


Lørdag 1.okt kl 15:00-16:30

Bli med på en unik opplevelse med omvisning på historiske Gjøvik Gård fra 1810 med Mjøsmuseets Evald Kvem, etterfulgt av akevittsmaking i Festsalen i hovedbygningen.

Destillatør Halvor Heuch hos Atlungstad Håndverksdestilleri vil ta dere med på en spennende reise i akevittens historie og dere får smake ulike akevitter. 

Oppmøte utenfor hovedbygningen på Gjøvik gård. 

Pris: 450,- + avgift

Brennevins- og glassverkshistorie i Holmen Brænderi

Lørdag 1.okt kl 17:00-18:30

Smak på akevitt mens du opplever det vakre 1800-tallsglasset fra Gjøvigs Glasværk og hører historiene om hva de skålte med da glassene var nye. Mjøsmuseets direktør Arne forteller om lokal glass- og sprithistorie. Det hele foregår i ærverdige Holmen Brænderi, der Gammel Opland så sitt lys i 1872. Hør fortellingene om brenneriet og den storstilte sprittransporten som gikk på Mjøsa. Inkluderer smaksprøver.

Dette arrangementet glir sømløst over i "Historisk festmiddag" på Drengestua. NB egne billetter til middagen.

Oppmøte utenfor Holmen Brænderi/Vitensenteret Innlandet.


Pris: 160,- + avgift (begrenset antall plasser!)

Historisk festmiddag i Drengestua - Gjøvik gård

Lørdag 1.okt kl 18:30


4 retters middag med tilhørende drikkepakke med øl og akevitt.

Om ønskelig kan middagen kombineres med omvisning/ smaking på Holmen Brænderi kl 17:00.

Mjøsmuseets direktør Arne Julsrud Berg bidrar med små drypp av akevitt - og brennerihistorie i løpet av middagen. 

Pris kr 1345,-

Billetter kan bestilles ved å sende epost til post@akevittruten.no  eller kjøpes via lenken under.