Hopp til hovedinnhold

Mare Aqua Vitae: Historieseminar

Akevitten blir merkevare i annen halvdel av 1800-tallet. Brenneriene i Mjøsregionen spiller en sentral rolle, og rundt Mjøsa utvikles kunnskap om brennerivirksomhet, destilasjonskunst og kommersiel utvikling av brennevinsprodukter. På seminaret Mare Aqua Vitae presenteres nyere perspektiver på akevittens historie.

  • 1/1

Program: 
10.00-10.15: Åpning av seminaret ved Ole Volden-Sandersen Atlungstad Brenneri
10.15-11.00: Aqua Vitae, akevitter og den Norske Akevitten: Christopher Hammer og den moderne akevitten, Eivind Merok, Østlandsforskning
11.15-12.00: Ved, poteter og sprit: Mjøsa som transportåre og brennerinæringens utvikling, Arne Julsrud Berg, direktør Mjøsmuseet
12.15-13.00: Forfall og renessanse: Perspektiver på akevittens nyere historie, foredrag ved ved historiker Pål Nygaard, Handelshøyskolen BI. 

På seminaret Mare Aqua Vitae presenteres nyere perspektiver på akevittens historie. Seminaret arrangeres av Norsk Akevittestival og Atlungstad Brenneri, og vil gi innlegg som behandler akevittens historie fra 1814 til i dag. Ole Volden-Sandersen innleder seminaret, mens historiker Pål Nygaard (Handelshøyskolen BI), Arne Julsrud Berg (Mjøsmuseet) og Eivind Merok (Østlandsforskning) holder foredrag.

Akevitten oppstår som merkevare i det gryende norske forbrukersamfunnet i annen halvdel av 1800-tallet. Brenneriene i Mjøsregionen spiller en sentral rolle i denne prosessen, og Mjøsa blir en hovedåre for formidling av kunnskap om brennerivirksomhet, destilasjonskunst og kommersiel utvikling av brennevinsprodukter.

Museum24:Portal - 2025.05.21
Grunnstilsett-versjon: 2