Mjøsmuseet har laget både obligatoriske og frie tilbud til grunnskolene i Gjøvik, Vestre Toten, Østre Toten og Eidsvoll.
Barnehagene i Vestre Toten har sin egen dag på Stenberg hver vår. Utover dette kan barnehager ta kontakt med formidlingsansvarlig Ingvild Hasle for mer informasjon.
Videregående skoler som ønsker fagdager i historie og samfunnsfag kan ta kontakt for avtale.
Hvis du er kulturkontakt eller kontaktlærer på en skole og lurer på hva som er aktuelt for din klasse, er det bare å ta kontakt med oss.
Velkommen til museet!
3. trinn: Ei reise på Mjøsa - Mjøsas ark på Kapp Melkefabrikk
Elevene får Mjøshistorie, helt fra helleristninger og steinalder, og opp til moderne klimaproblemer og hvordan vi skal holde Mjøsa trygg og sikre vår egen drikkevannskilde. Hvordan er det å sitte på i dampskipet Tordenskiold, som var isbryter på Mjøsa, og hva er egentlig svanemerket?
Opplegget er en del av Den kulturelle skolesekken og obligatorisk for 3. klassinger i Østre Toten kommune. Info kommer fra kommunens kulturkontakt. Arrangeres i samarbeid med Kulturskolen Mjølkefabrikken.
Ta kontakt med formidlingsansvarlig Ingvild Hasle ved spørsmål.
7. trinn: Kystkultur i innlandet - Mjøssamlingene på Minnesund, Eidsvoll.
Mens flyene går rett over hodene på oss, bilene raser av sted på E6 og togene passerer like ved, får elevene lære om transport og kommunikasjon slik det var da anlegget på Minnesund var i drift. De får kjenne på noen av de fysiske utfordringene på kroppen, og både sjaue sand i trillebår og bære sekker med korn og kaffe opp alle trappene til lageret i Pakkhuset.
Mjøsas sjøfartsmuseum på Minnesund er en helt unik attraksjon. Veteranbåtene ligger fortøyd ved brygga når de ikke «seiler på Mjøsa». Det eldste av sjøhusene på Minne-anlegget er fra 1801. På den gamle båtslippen ble fartøy bygget og reparert og selveste dampskipet Skibladner ble satt sammen her i 1856.
Mjøsmuseet forteller fargerike historier fra den gang Mjøsa og elvene rundt var hovedtransportvei for mennesker, varer og tømmer. Vi ønsker å gjøre barn i Eidsvoll kjent med hvordan det var å komme seg fram lenge før 4-felts E6 kom dundrende, og hvordan vi også i innlandet har hatt en egen kultur tilknyttet livet på sjøen, selv i mangel av saltvann.
Opplegget varer en halv skoledag, hvor elevene forflytter seg til ulike poster rundt på anlegget, med 15 minutter på hver post (inkl forflytning), og inntil 15 elever per gruppe. Elevene må være delt inn i grupper før de kommer til Mjøssamlingene.
Varighet ca 2,5 timer inkludert lunsjpause.
Opplegget er gratis for skoler i Eidsvoll kommune.
Skolene må selv koste transport til og fra Mjøssamlingene.